Tokaji tähendab "Tokaj'st pärit" ning nii tähistatakse Ungari Tokaj-Hegyalja piirkonnast pärit valgeid veine*. Tokaji veinide valmistamiseks võib kasutatakse kuute viinamarjasorti - Furmint, Hárslevelű (slovakkide Lipovina), Yellow Muscat e. Sárgamuskotály, Zéta (varem tuntud kui Oremus), Kövérszőlő ja Kabar. Kõige levinum on Furmint-sort (60% viinamarjaistikutest), järgneb Hárslevelű (30% istikutest). Tokaji veine on mitmesuguseid: KUIVAD VEINID, mida kutsutakse vastavalt viinamarjasordile (Tokaji Furmint, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Kövérszőlő). SZAMORODNI VEINID, mille valmistamisel kasutatakse nn
aadlihallitusega viinamarjaoksi. Seetõttu on need veinid suurema alkoholisisaldusega (u 14%). ASZU VEINID tegid Tokaj piirkonna maailmakuulsaks, sellele viidatakse ka Ungari rahvuseeposes. 'Aszú' tähendab ungari keeles 'kuiv', aga seda kasutatakse aadlihallitusega viinamarjadest valmistatud veinide puhul. Aszú marjad korjatakse ükshaaval istikute küljest ning tambitakse suurtes vaatides pastaks, seejärel kääritatakse veiniks. Aszú veinil võib olla 3 kuni 6 'puttonyos', mis näitab lisatud viinamarjamahla hulka valmistamise alguses. Aszú-Eszencia viitab veinile, millel on rohkem kui 6 'puttonyos'. Aszú alkoholisisaldus on enamasti kõrgem kui 14%. Vaid 1% Tokaj veinidest kuulub siia alla. ESZENCIA VEINID EHK NEKTARID - sisaldavad rohkelt suhkrut (500-700g liitri kohta, tihti kõrgemgi), mistõttu alkoholisisaldus on harva kõrgem kui 5-6%. FORDITAS MASLAS JÄÄVEIN (1999, Chateau Pajzos). * Slovakkia Tokaj piirkonnast pärit veine kutsutakse Tokajský/Tokajská/Tokajské (selle õiguse sai Slovakkia juunis 2004; Tokaj-nimelisi veine valmistatakse 5,65km² alal).